Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Το Δασονομείο ...


Ιστορικό μιας Δημόσιας Υπηρεσίας στην πόλη μας

ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
Υφίσταται πάνω από τριάντα πέντε χρόνια στην πόλη μας .
Βάσει του Π.Δ/τος 1213/14-1081 υπηρέτησαν στην αρχή 2 άτομα ο Δασονόμος μακαρίτης τώρα Γεώργιος Πανάγος και ο Δασοφύλακας Νικόλαος Καρκάνης Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο δασοφύλακας Γεώργιος Στάμος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2008 και μετά τοποθετηθήκαν οι δυο θηροφύλακες Γεώργιος Στεργίου και Δημήτριος Καλοδήμος οι οποίοι έχουν αποβιώσει Το έτος 1998 τοποθετήθηκε Δασονόμος Στυλίδας ο Ανδρέας Ζάρας ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το έτος 2006 και τον διαδέχθηκε ο Δασονόμος πατριώτης μας Παναγιώτης Γκόλφης που εξακολουθεί να υπηρετεί μέχρι σήμερα Στο Δασονομείο υπηρετούν άλλοι εξ (6) Δασοφυλακές και δυο άτομα ακόμη, ένας οδηγός και ένας κλητήρας.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ 

Η περιοχή ευθύνης του σήμερα περιλαμβάνει τους τρεις ανατολικούς δήμους της Φθιώτιδας Στυλίδας , Εχιναίων και Πελασγίας Με την εφαρμογή του Καλλικράτη ο νέος δήμος που προκύπτει από την συνένωση των τριών θα είναι πλέον από 1-1-2011 ο νέος δήμος Στυλίδας με έδρα την Στυλίδα 
Το εμβαδόν της έκτασης που είναι στα διοικητικά όρια του Δασονομείου είναι 1500 περίπου τ. χλμ. 

ΕΡΓΟ 

Εξυπηρετεί ετησίως πάνω από 2500 πολίτες εξετάζοντας αντίστοιχα αιτήματα τους 
Το έργο που προσέφερε και προσφέρει είναι εξυπηρέτηση Κυνηγών με την έκδοση πάνω από 750 αδειών θήρας ετησίως σε αντίστοιχους κυνηγούς της περιοχής 
Συντήρηση όλου του δασικού οδικού δικτύου της περιοχής μέχρι το έτος 2009 .Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το δασικό οδικό δίκτυο το έτος 2010 δεν συντηρήθηκε. 
Ελέγχει φυτείες κυρίως καρυδιάς ,καστανιάς αρμυρικιού και ακακίας από ενταγμένες εκτάσεις των πολιτών της περιοχής των τριών δήμων στους ΚΑΝ. ΕΟΚ. 2080/92 και 1257/99 Συμμετέχει σε αυτοψίες για αιτήματα πράξεων χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Λαμίας . Επιβλέπει τις υλοτομικές εργασίες των δασών της περιοχής με κύριο είδος υλοτομίας την δρυ . Ασκεί οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Στυλίδας και συνεργάζεται με αυτόν στην πάταξη της λαθροθηρίας Ασκεί έλεγχο στους δυο ομοσπονδιακούς θηροφύλακες που είναι τοποθετημένοι στον Κ. Σ. Στυλίδας Πρότεινε την ένταξη και κατασκευή ορισμένων έργων στην περιοχή για την προστασία και αξιοποίηση του δασικού και θηραματικού πλούτου. Προσφέρει σημαντική βοήθεια για την εξασφάλιση φυτευτικού υλικού για την αναδάσωση ορισμένων περιοχών. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως της Α/βαθμιας εκπαίδευσης με ομιλίες και προβολή ταινιών δασικού περιεχομένου . Έχουν καταμηνυθεί πάνω από 120 παραβάτες τα τελευταία 10 χρόνια για παραβάσεις του δασικού κώδικα. 

Με τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος η παρουσία αλλά και η ανάπτυξη όλων των δασικών Υπηρεσιών επιβάλετε γιατί αποτελούν θεματοφύλακες της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος γενικότερα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου